-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Under 675-års jubileumet hölls Pajtävling på skolan

Vi försöker redovisa dom recept vi får tag på och börjar med
vinnarna
i Klass Matpaj respektive Dessertpaj

Bläddra ner så kommer dom en efter en

Ni andra Pajtävlare skicka in era recept !
tala om vilken "gård" den kommer ifrån

OCH !   skicka andra lokala recept från stugor och slott

peter@antes-ede.se

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PAJER

Generellt recept för paj
Pajdeg Matpaj
4,5 dl vetemjöl + 200 g smör
(3,5 dl > 150g / 4dl > 175g / 4,5dl > 200g / 5dl > 225g)

blanda till smuldeg och tillsätt kallt vatten och något salt tills rätt koncistens uppnås.
låt vila i kylen. Kavla/knåda ut degen mycket tunnt
Kan förgräddas i 200 gr 15 min skydda kanter med folie

Pajdeg Dessertpaj
3,5 dl mjöl + 4 msk florsocker tillsätt 150 g smör + 1 stor äggula
blanda till smuldeg tillsätt kallt vatten tills rätt koncistens uppnås.
låt vila i kylen. Kavla/knåda ut degen mycket tunnt
Kan förgräddas i 200 gr 15 min skydda kanter med folie

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vinnare Matpaj
Kött och sötpotatispaj från Antes på EDE
Peter Borg

Pajdeg se recept ovan

Hög form (sockerkaksmodell) gärna i teflon med expanderring och lös botten
lägg tunnt och se till att få upp degen hela vägen
Man måste inte förgrädda degen även om alla hävdar det... gör revolt !

Fyllning varvat nedifrån
----------
1
baka två stora sötpotatisar (röd typ) i mikrovågsugn minst 15 min tills den är mjuk
bred ut den knall-röd-oranga potatisen på botten.
2
Bryn 3-4 skivade rödlökar + 1 purjolök utan att bränna ytan- tillsätt 1/2 vitlök
tillsätt lite honung för en svag karamellisering på slutet.
Sprid som en tjock bädd på sötpotatisen.
3
stek tärnat bacon och tärnat ryggbiff eller file av gris
(tillred grisköttet i förväg hel i ugn på låg värme så den är saftig)
krydda med vitpeppar och svartpeppar och den andra halva pressade vitlöken.
en skvätt soja en skvätt oxfond och en skvätt balsamico vinäger.
red av med lite grädde så den håller ihop.
4
Skiva rejält med Kvibbele Grädd Ädelost ca 150 g
5
blanda 150 g ädelost med riven västerbotten eller motsvarande i ett "smul"
rör ner det i 4 ägg och ett par dl grädde salta försiktigt, osten är salt
häll över och låt tränga ner, spara en skvätt.
6
ta lite av västerbottenrivet och bygg en kant mot pajkanten
skär snygga Champinjon tvärsnitt och kläd pajen i en ring innanför
lägg (gula) körsbärstomater i ytterligare enen ring innanför
fyll på med resten av äggstanningen så dekoren fortfarande syns.
Lägg ett centrumlock av en hel skiva röd tomat

Grädda i 200 grader i ca 20-30 min   håll koll så det inte bränner
dra ner temp till 160 grader och grädda till den stannar i mitten
Den skall vara ganska mörk dock på ytan.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vinnare Dessertpaj
Jordgubbspaj med maräng från Nygårn i Västanedes utkanter
Jenny Malmberg

Vaniljkräm: (eller snabbmarsan)
2 äggulor
3 msk socker
3 dl vispgrädde
1 msk potatismjöl
ca 1/2 tsk vaniljsocker

Fyllning:
ca 1 l jordgubbar
3 äggvitor
2 dl socker

Klä en rund form med löstagbar botten, ca 22 cm i diameter, med degen.
Sätt en folieremsa runt degkanten och låt formen stå kallt 20 - 30 minuter.

Vispa samman äggulor, socker, grädde och potatismjöl.
Låt det sjuda upp under vispning och sjuda tills krämen är tjock.
Låt den kallna och smaksätt med vaniljsocker.
Alaternativt "snabbmarsan" på 4 dl mjölk

Förgrädda degbottnen på galler mitt i ugnen ca 20 minuter.
Ta bort folien efter halva tiden.

Dela Jordgubbarna på mitten.
Vispa äggvitan till hårt skum och rör ned sockret.
Lägg vaniljkrämen på botten i pajskalet.
Strö över jordgubbarna och täck med marängsmeten.
Grädda omedelbart på galler litet under mitten i ugnen
tills marängen fått fin färg, 10 - 15 minuter.

Servera ljummen eller kall.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mormor Elsies Nässelpaj
gräddad på Svedje
Annikki Jourung

Pajdeg se recept ovan

Fyllning:
300 gr förvällda nässlor
125 gr bacon
2 st gula lökar
1 msk vetemjöl
2 dl creme fraiche
3 st äggulor

salt peppar och riven muskot efter smak


fräs lök i stekpanna, men inte så den får färg, fräs med strimmlad bacon.
har du inte plockat nässlor, vid det här laget bör detta göras omgående, förväll sedan dessa och hacka dem. Blanda lök och bacon med nässlor, creme fraiche och de tre äggulorna, krydda efter smak.
grädda i ungen tills pajen har satt sig och fått färg.
garnera med fördel med gräslöksblommor.

Smaklig måltid önskar Annikki och mormor Elsie!!!!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ansjovispaj
(Margit Weman)


Pajdeg se recept ovan

fyllning:
3 purjolökar
1 ask ansjovis filéer
2 ägg
2 1/2 dl kaffegrädde
1 dl lagrad ost
1 dl hackad dill
salt och peppar

skär purjon i tunna skivor och fräs mjuk i smör. bred ut purjolöken i pajfromen
lägg på ansjovisfileérna samt häll över spadet.
vispa samman ägg och grädde. rör i ost och dill och krydda med salt och peppar
häll smeten i formen och grädda i 200 grader. serveras varm eller ljummen.

Smaklig måltid önskar Margaret Weman!!!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pååls Paj från Svedje
Jonas Svedevall

Ingredienser

Pajdeg se recept ovan

Fyllning:
1 (röd) sötpotatis, ca 300 g
100 g smör eller margarin
2 dl honung
3 ägg
½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Saft och skal av 1 lime
Kanel
Ingefära
Vaniljstång

Garnering:
Florsocker
Physalis

Gör fyllningen
Skala och skär potatisen i mindre bitar.
Koka potatisen mjuk i vatten eller kör den i microugnen
Mosa potatisen med en gaffel.

Tryck eller kavla ut pajdegen i en stor form med löstagbar kant, förgrädda

Rör matfett och honung smidigt, gärna med en elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget.
Rör kraftigt mellan varje ägg. Blanda mjöl och bakpulver.
Tvätta limefrukten noga i ljummet vatten. Riv skalet
Rör ner limeskal och limesaft sötpotatismoset och mjölblandning i äggsmeten.
Krydda med kanel, ingefära och vanilj från en vaniljstång.
Häll fyllningen i pajskalet.

Grädda i 225 gr pajen på galler i nedre delen av ugnen ca 30 minuter.
Sikta florsocker över och garnera med physalis.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Taco Paj frånVallsjön
(Monica Ljungberg)

Pajdeg se recept ovan

bryn ½ kg köttfärs
1 hackad lök
blanda i 1 påse tackokryddor & 1 dl vatten
lägg köttfärsröran i pajskalet
blanda 2 dl creme frache med 4 msk majonäs lite vitpeppar
bred detta över köttfärsen
strö över 2 dl riven ost
garnera med 3 hackede tomater & på peperoni

gräddas i 20-25 min


skicka fler recept